standard-title Borstverkleining

Borstverkleining

Borstverkleining geeft meer levenskwaliteit

Veel vrouwen worstelen met het probleem van te zware of hangende borsten.

Door het gewicht van de borsten kunnen klachten ontstaan, zoals pijn in de rug of schouders. Vaak hebben zij hierdoor een slechte lichaamshouding.

Bij borsten die niet echt te groot zijn, doch sterk doorhangen wordt dit ook vaak als storend ervaren.

De chirurg zal zoveel mogelijk trachten rekening te houden met de wensen van
de patiënte wat betreft vorm en grootte.

Dit wordt echter ook bepaald door de oorspronkelijke vorm van de borsten en de borstkas.

Door de spanning en zwelling die na de operatie in de weefsels optreedt, veranderd het model nog gedurende de eerste 6 à 12 weken na de operatie.

De operatie

De operatie voor borstverkleining of borstlifting geeft meestal dezelfde littekens. De operatie bestaat uit het remodelleren van de borst. De tepel wordt hoger gezet en de overtollige huid wordt verwijderd. Zo nodig wordt het teveel aan borstweefsel verwijderd. Dan wordt de borst mooi in vorm gebracht.

De operatie vindt plaats onder algemene narcose.

Soms worden drains ingebracht. Dit zijn plastic slangetjes waardoor bloed en vocht uit de wonde wordt afgevoerd. De avond van de ingreep of de dag na de ingreep kan u naar huis.

De littekens

De chirurg probeert de littekens die ontstaan zo onopvallend mogelijk te laten worden. Er komt een cirkelvormig litteken rond het tepelhof en een litteken in verticale richting tussen tepel en de plooi onder de borst. Soms komt er ook een litteken in de huidplooi onder de borst.

De hechtingen

De wonden worden gesloten met zeer fijn hechtmateriaal om zo mooi mogelijke littekens te krijgen. De meeste hechtingen zitten onderhuids. De wonden worden gecontroleerd een
10-tal dagen na de operatie.

Complicaties

Zoals bij elke operatieve ingreep kan er een nabloeding of infectie optreden. De kansen hierop zijn echter zeer klein. Bij rokers zijn de kansen op complicaties veel groter.

Bij de meeste technieken worden de melkgangen doorgesneden om de tepels te verplaatsen. Dit betekent dat borstvoeding geven na de operatie niet meer mogelijk is. Ook kan het gevoel in de tepels soms verminderd zijn.

Het uiteindelijke aspect van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Ze kunnen variëren van een fijn wit lijntje dat haast niet zichtbaar is tot een breder litteken.

Kosten

Vooral wanneer de borsten duidelijk te groot zijn zullen de meeste ziekenfondsen de kosten willen vergoeden. Dit is steeds ter beoordeling van de medisch adviseur.

Een gunstig advies van het ziekenfonds wil niet zeggen dat de verzekering betaalt voor de bijkomende kosten. Dit hangt van uw verzekering af.

Bij een lifting zonder verkleining betaalt de patiënte de volledige kosten.