standard-title BoNT (Botuline Neurotoxine)

BoNT (Botuline Neurotoxine)

BoNT (Botuline Neurotoxine) DOET RIMPELS VERMINDEREN

Veel van de rimpeltjes in het gezicht worden veroorzaakt door samentrekken van de aangezichtsspieren die vlak onder de huid liggen.

Iedere keer als men lacht, boos kijkt of fronst duwt die spier de huid in een rimpel. Bij veel mensen blijven deze rimpels zichtbaar ook als ze niet lachen of fronsen. Aan deze rimpeltjes kan men iets doen met een BoNT (Botuline Neurotoxine) behandeling.

BoNT (Botuline Neurotoxine) is een injectievloeistof die activiteit van spieren vermindert. Het effect van een BoNT behandeling is niet blijvend. Na enkele maanden heeft het lichaam een nieuw zenuwuiteinde gemaakt waardoor de door BoNT veroorzaakte blokkade opgeheven is en de spieren weer kunnen samentrekken.

Rimpels in het gezicht die veroorzaakt worden door activiteit van spieren, zoals fronsrimpels of de horizontale lijnen op het voorhoofd kunnen behandeld worden met BoNT (Botuline Neurotoxine). Inspuiten van BoNT zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen, zo kan de huid zich herstellen en zullen de rimpels langzaam verdwijnen.

Werking

BoNT (Botuline Neurotoxine) veroorzaakt tijdelijke spierrelaxatie of spierverslapping ter hoogte van de behandelde zone.

De samentrekking van de behandelde spieren vermindert gedurende een periode. Door welbepaalde spiertjes op specifieke punten in het gelaat te relaxeren, verminderen de rimpels die door die spiertjes veroorzaakt worden.

Als men de behandeling blijft herhalen kan de huid herstellen.

WAT HOUDT DE BEHANDELING IN?

Een bepaald aantal eenheden van de stof BoNT (Botuline Neurotoxine) wordt geïnjecteerd in het te behandelen gebied. Als ze deskundig geplaatst worden zijn ze volkomen veilig en vrijwel pijnloos. Er is geen verdoving nodig. Onmiddellijk na de behandeling kunt u weer naar huis om uw normale dagelijkse bezigheden te hervatten.

De BoNT-behandeling wordt uitgevoerd in de consultatieruimte. Dit gebeurt zonder verdoving, u voelt slechts enkele prikjes. Er kan zich eventjes een voorbijgaande lichte zwelling of roodheid voordoen op de injectieplaatsen en soms een blauwe plek.

Merken zijn o.a. BoNT, Dysport, Azalure, Bocouture…..

WELK RESULTAAT KAN IK VERWACHTEN?

De hinderlijke fronsrimpels, kraaienpootjes of horizontale lijnen verdwijnen stilaan wat u een jeugdiger en wellicht minder zorgelijk uiterlijk geeft. De normale gelaatsuitdrukking zal echter niet aangetast worden.

Het effect van een BoNT (Botuline Neurotoxine) behandeling ziet u na 3 tot 10 dagen en houdt ongeveer 3 tot 6 maanden aan. De mate en duur van effect verschilt uiteraard enigszins van persoon tot persoon.

Na deze tijd kan opnieuw behandeld worden, de tussenperiode wordt bij volgende behandelingen over het algemeen langer.

ZIJN ER OOK BIJWERKINGEN?

Al jarenlang wordt BoNT (Botuline Neurotoxine) door vele artsen veilig en zonder bijwerkingen toegediend. In zeer zeldzame gevallen kan bij een behandeling boven het oog een hangend ooglid (ptosis) voorkomen. Dit is echter van voorbijgaande aard en hangt samen met de manier van injecteren. Allergie op BoNT is uiterst zeldzaam.

HOE WEET IK OF IK EEN GESCHIKT KANDIDAAT BEN VOOR EEN BONT BEHANDELING?

Uitsluitend rimpels die door het samentrekken van onderliggende spieren worden veroorzaakt kunnen behandeld worden met BoNT (Botuline Neurotoxine). Rimpeltjes in een slapper wordende huid of door veelvuldig zonnen reageren niet op deze behandeling. Uw specialist kan u alles vertellen over de BoNT (Botuline Neurotoxine) behandeling en bepalen of het voor u een geschikte manier is om rimpels in het gelaat te verminderen.