standard-title Halslift

Halslift

Jonge uitstraling door halslift

Bij een halslift worden de huid in de hals en eventueel onderliggende structuren gelift. Hierbij wordt een kleinere snede geplaatst (enkel achter het oor).

Dit verbetert de kaaklijn een beetje, maar heeft geen effect op de rest van het gezicht. Als de huid bij de hals erg slap is dan kan de arts een incisie (snede) maken bij de kin en ook de onderhuidse weefsels, zoals spieren, opnieuw vastzetten.

Sommige mensen krijgen door ouderdom, afvallen of overgewicht een slappere hals wanneer de huid erg slap is. Als je je hier aan stoort, dan kun je een halslift laten uitvoeren. Je hals wordt zo weer strakker, waardoor je er jonger en frisser uit ziet.

Er zijn diverse mogelijkheden om de hals strakker te maken.

Vaak wordt gekozen voor een facelift waarbij de hals én het gezicht worden gelift. Wie zijn wangen niet wil liften kan beter kiezen voor de ‘klassieke’ halslift. Als vet het probleem is, dan kan ook gekozen worden voor liposuctie.

 

Voorbereidend gesprek

Voordat je een halslift ondergaat zal je eerst een gesprek hebben met de plastisch chirurg. Hij zal uitleggen hoe de ingreep precies gaat en welk resultaat je mag verwachten.

Het kan zijn dat de arts een andere behandeling adviseert voor het gewenste resultaat, bijvoorbeeld een kleinere ingreep of een facelift. Ook is er tijdens het eerste consult gelegenheid om al jouw vragen te stellen.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar ziekten in het verleden, medicatiegebruik en allergieën. Als je bloedverdunners gebruikt dan moeten deze vaak voor de operatie gestopt worden.

Verder is het advies te stoppen met roken. Dit zorgt ervoor dat de huid beter geneest en geeft een beter resultaat.

Operatie

Met een ‘klassieke’ halslift wordt alleen de hals gelift. Voor de operatie wordt het operatiegebied schoongemaakt en afgedekt met doeken. Daarna krijg je de verdoving. Meestal is dit een lokale verdoving met kleine prikjes. Dit kan wat vervelend zijn, maar daarna voel je geen pijn meer. Als je erg angstig bent dan is het soms mogelijk om wat kalmeringsmiddel of een volledige narcose te krijgen.

Als de verdoving ingewerkt is begint de plastisch chirurg. Hij maakt een sneetje achter je oren, soms tot in je haargrens. Daarna maakt hij voorzichtig je huid los, zodat hij bij de spieren kan.

De spieren die te slap zijn worden strakker vastgezet. Daarna wordt de huid strakgetrokken en gehecht. Het kan zijn dat het nodig is om de overtollige huid en vet te verwijderen.

Soms moet onder de kin een extra sneetje gemaakt worden om overtollig vet te verwijderen door middel van liposuctie. Bij mannen wordt de slappe huid onder de kin soms plaastselijk weggenomen en wordt de huid door een z-plastiek gesloten. Dit is een veel kleinere ingreep met goed resultaat.

Herstel na de halslift

Na de operatie wordt je wakker met een drukverband. De verdoving zal nog een tijdje in je gezicht zitten, dit kan een vreemd gevoel zijn. Het kan zijn dat er kleine slangetjes (drains) worden achtergelaten in je hals. Hierdoor kan het wondvocht weglopen en is de zwelling minder erg. De drains mogen er vaak de volgende dag uit.

Als alles goed gaat, dan mag je vaak dezelfde dag nog naar huis. Het is belangrijk dat iemand je ophaalt, want je mag niet zelf rijden. Doe de eerste week rustig aan en ga nog niet werken. De eerste 2 weken mag je niet sporten en geen zwaar werk doen.

De dagen na de operatie kun je paracetamol nemen tegen de pijn. Verder kan het prettig zijn om te koelen, dit helpt ook tegen de zwelling. Eventueel kun je vloeibare/zachte voeding nemen, zodat je niet zoveel hoeft te kauwen.

Na 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Tot die tijd mag de wond niet nat worden. De huid wordt de eerste weken na de operatie steeds strakker. Dit kan een wat vreemd, trekkend gevoel geven. Ook zal de hals na de operatie blauw en opgezwollen zijn. Dit gaat vanzelf over, maar kan een paar weken duren.

Risico’s en complicaties bij een halslift

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Zo is er altijd kans op een infectie, hoe netjes er ook gewerkt wordt.

Er kan een (na)bloeding ontstaan of een doof gevoel van de huid. De doofheid is vaak tijdelijk, maar kan langer blijven bestaan.

Verder kan het zijn dat de wond slecht geneest (vooral bij rokers) en kunnen er donkere, rode of dikke littekens ontstaan. Soms ontstaat er asymmetrie (ongelijkheid), maar bedenk je goed dat niemand volledig symmetrisch is.

De belangrijkste complicaties na een halslift zijn infecties, bloedingen, stijfheid in het gezicht, slechte wondgenezing en zenuwbeschadiging.

Het resultaat

Na 1 – 1,5 maand is het definitieve resultaat zichtbaar, maar als het verband eraf gaat kun je het eerste effect al zien.

De littekens zitten bij je oor, onder de kin of in de haarlijn. Vaak vallen ze niet op omdat de plastisch chirurg probeert om de littekens in je eigen huidlijnen te laten vallen.

Een halslift geeft ongeveer 5-15 jaar stevigheid aan de hals, daarna zal de huid weer langzaam verslappen. De klok wordt dus als het ware teruggezet, maar de veroudering van je huid gaat door.

Door niet te roken, gezond te eten en veel aan sport te doen, zorg je ervoor dat je het langst plezier hebt van de ingreep.