standard-title Manborst

Manborst

Operatieve verwijdering van manborst

Dit kan een gevolg zijn van hormonale veranderingen (bv. in de pubertijd, op middelbare leeftijd) en/of vetophoping (bv. bij overgewicht).

Ook een verstoring van de hormonale balans door het gebruik van bepaalde medicijnen of bepaalde aandoeningen of ziekten kunnen de oorzaak zijn van borstvorming bij mannen. Tenslotte zijn ook overmatige alcohol- en drugsgebruik een veel voorkomende oorzaak.

Meestal treedt gynaecomastie op aan beide kanten van de borst maar het kan ook ongelijkmatig voorkomen, aan de rechter- of linkerzijde.

Operatie bij manborst

Meestal wordt gekozen voor een chirurgische behandeling van een manborst of gynaecomastie.

Vaak kiest men voor een operatie omdat men fysieke hinder ondervindt van manborst of gynaecomastie maar de ingreep wordt vooral uitgevoerd om esthetische redenen.

Een chirurgische ingreep wordt meestal ook pas uitgevoerd wanneer het een permanente vorm van gynaecomastie betreft. Ook bij baby’s of tieners in de pubertijd kan gynaecomastie voorkomen maar vaak is het van voorbijgaande aard. In dat geval is een behandeling niet noodzakelijk omdat de borstontwikkeling tijdelijk is en meestal spontaan verdwijnt binnen de twee jaar.

Meestal gebeurt de operatieve ingreep bij gynaecomastie onder volledige narcose in het dagziekenhuis. Er wordt ook een compressieverband aangebracht dat na een week wordt verwijderd. De hechtingen worden doorgaans twee weken na de operatie verwijderd.

Voorbereiding

Voor men op een chirurgische manier ingrijpt bij manborst wordt grondig nagegaan wat de onderliggende oorzaken kunnen zijn. De beslissing om over te gaan op een operatie wordt volledig in overleg met de patiënt gemaakt na deze grondig te informeren.

Het soort chirurgische ingreep wordt gekozen afhankelijk van de omstandigheden en klachten. Afhankelijk van de elasticiteit van de huid zal men liposuctie overwegen in combinatie met het wegsnijden van overtollig klierweefsel, vergelijkbaar met een borstverkleining.

Nabehandeling

Na de ingreep worden er soms dunne buisjes geplaatst gedurende 24 uur om bloed en vocht af te voeren en tegen te gaan.

Na drie dagen tot een week kan men de werkzaamheden terug hervatten, afhankelijk van de taken die men moet uitvoeren.

Inspannende activiteiten kan men beter vermijden tot 2 à 3 weken na de behandeling.

Complicaties

Complexe verwikkelingen zijn bij deze ingreep erg zeldzaam. Wel is het mogelijk dat er bloeduitstortingen ontstaan, zich onregelmatigheden vormen of het litteken gaat verharden.

Plastisch Chirurg Dr Hilde Vansteenland volgt het genezingsproces goed op en elke complicatie wordt meteen op de gepaste manier behandeld.