standard-title Slappe buik

Slappe buik

Operatie slappe buik bij teveel vet en teveel huid

Het slapper worden van de buik is iets dat van nature bij ieder mens in meer of mindere mate kan optreden.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, lichaamsgewicht en doorgemaakte zwangerschappen (striemen). Als men één of meerdere operaties van de buik heeft doorgemaakt speelt dit ook een rol.

Als er teveel huid en teveel vet is kan dit worden weggenomen. De operatieve correctie van een dikke of slappe buik is géén behandeling om extra gewicht kwijt te raken.

Als een patiënt(e) duidelijk te zwaar is adviseren we eerst om een goede vermageringskuur te volgen. Er kan dan een betere correctie worden uitgevoerd. De kans op wondcomplicaties verkleint dan ook.

Het goed volbrengen van een vermageringskuur vergt van de patiënt(e) veel doorzettingsvermogen. Het is echter ook om algemene gezondheidsredenen zeker de moeite waard.

De operatie

Operatieve correctie van een slappe buik of hangbuik bestaat uit het wegnemen van overtollige huid en onderhuids vet en zonodig het herstel van de stevigheid van de buikwand (buikspieren).

Men tracht de operatielittekens zo te laten lopen dat ze zo min mogelijk zullen opvallen. Meestal is dit een horizontaal litteken, zo laag mogelijk op de onderbuik. Opzij gaat dit aan beide kanten schuin omhoog. Het litteken kan dan door een bikinibroekje worden bedekt.

Meestal moet de navel worden omsneden en op een nieuwe plaats in de buikhuid worden gehecht. Het litteken rond de navel wordt zodanig gelegd dat ook dit niet te veel opvalt.

Als de spierwand van de buik verzwakt is zal het nodig zijn deze te versterken.

Tijdens dezelfde operatie kan overtollig vetweefsel ter hoogte van de heupen verwijderd worden door liposculptuur.

Er worden drains ingebracht. Dit zijn plastic slangetjes waardoor bloed en vocht uit de wonde wordt afgevoerd.

Nabehandeling

Gedurende een 4-tal weken na de operatie moet men een elastisch steunverband dragen. Dit ondersteunt de wondgenezing en voorkomt het ontstaan van vochtophoping.

Meestal is er een verminderde gevoeligheid in het huidgebied van de onderbuik. Dat is het gevolg van beschadiging van zenuwtakjes. Dit herstelt zich na enkele maanden.

Complicaties

Er is een klein risico op complicaties. Bij deze operatie wordt de huid ver losgemaakt en ontstaat er een groot wondvlak.

De meeste complicaties staan hiermee in verband : bloedstolsels, vochtophopingen en wondinfecties. Deze zijn allen eenvoudig te behandelen. Het eindresultaat is meestal even goed.

Bij rokers zijn de kansen op complicaties veel groter.

Het uiteindelijke aspect van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Ze kunnen variëren van een fijn wit lijntje dat haast niet zichtbaar is tot een breder litteken.